Nem lesz hétfőn vasutassztrájk, de később igen – megijedtek a masiniszták a bíróság ítéletétől

Megosztás

A pedagógusoknál is előkerült a “jogellenes sztrájk” kifejezés januárban és tavasszal is, ezúttal a bíróság azt mondta ki, hogy bár a bérkövetelés jogos, a hétfői sztrájk jogszerűtlen lenne. Így elmarad, de inkább fogalmazzunk úgy, hogy későbbre tolódik, amikor már jogszerű lesz a munkabeszüntetés.

Nem kezdi el hétfőn bejelentett sztrájkját a Mozdonyvezetők Szakszervezete – közölte pénteken a MÁV-Start, de jelezték, hogy a szakszervezet nem állt el a munkabeszüntetéstől. A MÁV szerint – amely jogellenesnek nevezte a sztrájkot – ezzel a szakszervezet “bizonytalanságban tartja a többszázezres utazóközönséget és ellehetetleníti a munkába, iskolába járók tervezhető mindennapjait”.

A vasúttársaság jelezte, hétfőn minden vonat menetrend szerint fog közlekedni, és megtesznek mindent azért, hogy rendeződjön a bizonytalan helyzet.

A szakszervezet a “2021. évi keresetveszteség kompenzálására” hirdette meg sztrájkot, amit azonban a bíróság csütörtökön jogellenesnek minősített. A szakszervezet szerint a MÁV-Start tavaszi megállapodásuk ellenére sem fizette még ki a mozdonyvezetők tavalyi reálbér-vesztesége után nekik járó 300 ezer forintot.

A szakszervezet pénteki közleményében emlékeztetett, hogy a bíróság csütörtökön azt is kimondta, jogos a bérkövetelésük, és

ennek érdekében – egy későbbi időpontban – jogszerű sztrájk folytatható.

(Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek